Blogs: Decorate your home
 Vermageren Met Personal Coach  thumbnail

Vermageren Met Personal Coach

Published Aug 02, 23
10 min read

Ben jij klaar om ook in het nieuwe jaar het beste uit jezelf te halen? Wij gaan je daarbij helpen! .

De heesheid bij de ziekte van Parkinson is het gevolg van te weinig beweging van de stembanden. Dit tekort aan beweging is dan niet het gevolg van bijvoorbeeld een verlamming of verminderde kracht, maar is juist het gevolg van onvoldoende aansturing. Het brein zet de stembanden onvoldoende in beweging, en vaak zijn de bewegingen daarbij te klein.

Voor uitsluitsel kan een doorverwijzing naar de KNO-arts zinvol zijn. Deze onderzoekt of er anatomische afwijkingen zijn. Herhaaldelijke ongevallen met het hoofd (‘trauma’s’, of simpelweg: hersenschuddingen) kunnen leiden tot hersenschade. Of je daarvan ook de ziekte van Parkinson kunt krijgen is niet goed duidelijk. Een enkele hersenschudding verhoogt het risico op het later ontwikkelen van parkinson in elk geval niet.

Hoewel er nog weinig onderzoek naar gedaan is zijn er wel steeds meer anekdotes die erg positief zijn over boksen. Theoretisch zijn boksoefeningen (maar dan zonder contact met het hoofd uiteraard) waarschijnlijk een heel goede vorm van bewegen voor mensen met parkinson. Het is enerzijds intensief en anderzijds vraagt het een grote alertheid.

Bovendien worden de bewegingen gedreven door externe prikkels (de boksbal waar je tegen moet slaan), en dat soort bewegingen verlopen vaak makkelijker voor mensen met parkinson. Bij mensen met parkinson kan wel degelijk sprake zijn van hallucinaties (dingen zien, horen of ruiken die er in werkelijkheid niet zijn, waarbij de patiënt nog wel doorheeft dat de waarnemingen niet helemaal reëel zijn) of wanen (denkbeelden die niet overeenkomen met de werkelijkheid, die door de persoon als heel reëel worden ervaren).

Sommige medicijnen kunnen het optreden van hallucinaties of wanen in de hand werken. Er is momenteel heel veel aandacht voor het belang van goede voeding voor mensen met parkinson. Het is echter niet wetenschappelijk bewezen dat het weglaten van één of meerdere van deze voedingsproducten positieve effecten heeft bij mensen met parkinson.

Wanneer iemand subjectief baat heeft bij bijvoorbeeld minder suikers is daar natuurlijk niets op tegen. Veel belangrijker is het om een algemeen gezond dieet te nemen (ook als je geen parkinson hebt trouwens). ’s Nachts moeten plassen is een veel voorkomend probleem bij mensen met parkinson. Het kan een uiting zijn van ’s nachts onvoldoende werkende medicatie.

Sommige andere medicijnen die gericht op de blaas werken kunnen soms ook helpen. Parkinsonverpleegkundigen kunnen ook adviseren met andere niet-medicamenteuze maatregelen, zoals een condoom-catheter voor mannen, of een postoel naast het bed (zodat je ’s nachts niet helemaal naar het toilet hoeft te lopen). Voor velen staat seks gelijk aan het hebben van gemeenschap en klaarkomen.

Het is vooral belangrijk om wel aandacht te blijven schenken aan de intimiteit in de relatie, en het initiatief daarvoor kan uiteraard zowel bij de persoon met parkinson als de partner liggen. Het klopt dat de problemen met het bewegen steeds groter worden naarmate de ziekte verder voortschrijdt. Toch zijn de problemen met het bewegen vaak niet het allergrootste (en zeker niet het enige) probleem voor mensen met een meer gevorderde vorm van parkinson.

Tot slot kunnen de veel voorkomende slaapproblemen bij parkinson een rol spelen. Het is daarom belangrijk om depressieve klachten goed met de neuroloog te bespreken, en samen op zoek te gaan naar de bijdragende factoren, zodat een gerichte behandeling en begeleiding ingezet kan worden. De meest genoemde klacht tijdens het werk is vermoeidheid, gevolgd door traagheid en veranderingen in concentratie/aandacht.

Nee, dit is geen algemeen geldende regel. Het CBR zegt hierover: Zowel beperkingen in bewegingen alsook mentale gevolgen, zoals het moeilijk verdelen van de aandacht, kunnen een negatieve invloed hebben op het veilig besturen van een auto. Omdat de gevolgen voor iedere parkinsonpatiënt anders zijn, bepaalt de prestatie op een individueel niveau de uiteindelijke rijgeschiktheid.

Hierbij geldt niet alleen de eigen veiligheid, maar ook die van mede weggebruikers. Bedenk vooral of je jezelf nog voldoende kunt concentreren, voldoende overzicht kunt houden over de vele verschillende signalen in het verkeer en voldoende snel kunt reageren op onverwachte situaties. Ook (onverwachte) vermoeidheid is een probleem wat de veiligheid in het verkeer ernstig kan verstoren.

Je kan je ook wenden tot het CBR. Om jouw rijgeschiktheid te kunnen beoordelen stelt het CBR je een aantal vragen over jouw gezondheid (via de “eigen verklaring”). Naar aanleiding van de informatie uit dit formulier kan het CBR je verwijzen naar een (onafhankelijk) keuringsarts en zullen ze je waarschijnlijk vragen een rijtest te doen.

Bij de uiteindelijke beoordeling van de rijvaardigheid wordt gekeken naar de “Eigen verklaring” , informatie van (keurings)artsen en het resultaat van de rijtest.

Een vakantie is een moment om helemaal tot rust te komen. Natuurlijk mag je bijvoorbeeld lekker stil liggen in de zon. Streef er echter naar om dit af te wisselen met actieve momenten, waarin je beweegt of sport. Door in beweging te blijven blijf je niet alleen fit, maar kom je ook mentaal tot rust.

Ook wordt er een gelukshormoon aangemaakt tijdens het bewegen en sporten. Wil je graag bruiner terugkomen van je vakantie? Dan is er nog een groot voordeel. Door te bewegen in de zon word je namelijk egaler bruin! De onderstaande tips helpen je om sneller in beweging te komen tijdens jouw vakantie:Ga een dagje winkelen.

Ga lopen of fietsen in plaats van dat je de bus, taxi of tram neemt naar een locatie. Neem zoveel mogelijk de trap in plaats van de lift in bijvoorbeeld het hotel. Zo heb je snel toch weer een aantal stappen erbij gelopen. Maak een wandeling na het avondeten. Haal het eten of drinken zelf op bij een café in plaats van dat je het laat bezorgen.

Tijdens een wandeling leer je de omgeving van je vakantiebestemming kennen. Ga bijvoorbeeld wandelen in een park, bos, het strand of langs de boulevard. Heb je geen zin om na te denken over de route? Kies dan een wandelroute uit. Deze kan je uitzoeken op internet of navragen bij een informatiepunt op de vakantiebestemming.

Zorg ervoor dat je een flesje water bij je hebt, zodat je gehydrateerd blijft. Heeft je vakantiebestemming bergen of een natuurgebied met veel heuvels? Ga hier dan een dagje heen. Ten opzichte van wandelen is klimmen nog een stuk actiever. Door de verschillende hoogtes moet je meer kracht gebruiken uit je been- en bilspieren.

Dat zorgt ervoor dat je verbranding omhoog gaat, waardoor je meer calorieën verbrand. Als je in een warm land gaat klimmen kunnen de temperaturen behoorlijk oplopen. Daarom is het slim om een petje of ander hoofddeksel mee te nemen. Bevind er zich een meer of strand dichtbij bij jouw vakantiebestemming? Maak hier dan gebruik van.

Hieronder vind je inspiratie voor een aantal watersporten die je kunt doen. Dit betekent letterlijk staand op een board jezelf voortbewegen met een peddel. Dit doe je op een speciaal SUP board. Voor het voortbewegen gebruik je een grote peddel. Met deze sport train je jouw hele lichaam. Je gebruikt jouw benen en buikspieren om op het SUP board te blijven staan.

De zwaarte van deze sport is afhankelijk van of je het doet op een meer of in de zee. In de zee is het zwaarder, omdat je te maken hebt met golven en de stroming van de zee, maar ook op een groot meer kan je te maken krijgen met een sterke stroming.

Naast dat dit een sportief uitje is, is het ook erg leuk om te doen. Het is een uitdagende sport en tegelijkertijd geniet je van de zon en het uitzicht. Neem tussen het suppen door ook pauze. Ga bijvoorbeeld picknicken, maak een wandeling of een verfrissende duik in het water.

Veel vakantiebestemmingen met stranden hebben een surfschool waar je groeps- of privélessen kan volgen. De surfschool faciliteert ook in alle benodigde producten, zoals een wetsuit en board. Vergeet zelf niet zonnebrand mee te nemen. Je kunt namelijk ongemerkt erg verbranden tijdens het surfen. Door de weerspiegeling van de zon op het water is de kans op verbranden groter.

Je moet nog leren omgaan met je board en snel reageren op de golven. Als je net te laat reageert mis je een golf. Ook vallen de meeste beginners tijdens het leren van surfen vaak van hun board. Zet even door! Dit hoort bij het leren. Vind je surfen niet spannend genoeg en ben je op zoek naar een grotere uitdaging? Probeer dan kitesurfen eens.

Door de grote vlieger is het mogelijk om snelheden te bereiken tot wel 80 km per uur en grote sprongen te maken. Om deze reden valt deze sport onder de extreme sporten. Houd je daarom goed aan de regels. Het beste kan je eerst een les volgen van een ervaren kitesurfer.

Door te duiken ontdek je de onderwaterwereld. Hiervoor is het wel belangrijk dat je veilig het water ingaat en weet hoe je moet zwemmen. Duiken is iets wat je zeker een keer moet doen! Het is een ontspannende ervaring in een prachtige onderwaterwereld. Vaak kan je bij duikscholen PADI certificaten behalen.

Er zijn verschillende certificaten die je kunt behalen, zoals je PADI Open Water Diver Brevet. Dit is het eerste duikbevret. Voor het behalen van dit certificaat leert een instructeur je hoe moet duiken in een relaxte leeromgeving. PADI wordt wereldwijd erkent, waardoor je het overal kunt gebruiken. Duiken is een goede manier om fit te blijven omdat je tijdens het zwemmen als je spieren gebruikt.

Houd je niet van duiken, blijf je liever iets hoger in het water of is duiken niet mogelijk voor jou? Ga dan snorkelen! Zo ontdek je ook de onderwaterwereld, zonder dat je diep het water in hoeft. Vergeet niet de juiste zwemkleding mee te nemen! Ben je een echte gymrat? Kijk dan het lukt om een hotel te vinden met een sportschool.

Een andere optie is om een sportschool in de buurt te bezoeken en te betalen voor een dagpas of rittenkaart. Wie weet ontmoet je nieuwe mensen in de sportschool. Dat is ook leuk, vooral als je mensen leert kennen van je vakantiebestemming waardoor je meer leert over het land en de cultuur.

Wellicht voeren ze oefeningen uit die je nog niet kent of loopt je vakantiebestemming voor op een nieuwe gymtrend. Er zijn genoeg sportoefeningen, waarvoor je geen sportschool nodig hebt. Zo kun je die bijvoorbeeld buiten uitoefenen of in je accommodatie. Gewichtjes zijn niet handig om mee te nemen op vakantie.

Daarnaast heeft het gebruik van elastieken ook andere voordelen. Zo kan je er ten opzichte van dumbbells wel je hele lichaam mee trainen. Ook heb je hierdoor weerstand tijdens de gehele oefening. Met elastieken verzwaar je een oefening op een gemakkelijke manier. Doe bijvoorbeeld een squat met het elastiek over je bovenbenen.

Bij een squat sta je met je voeten op schouderbreedte. Je staat rechtop, met je borst naar voren en je buikspieren aangespannen. Vervolgens zak je door je benen tot ze minimaal in een hoek van 90 graden staan. Je knieën mogen hierbij niet over je tenen komen. Daarna duw je jezelf weer omhoog.

Door het elastiek is er meer weerstand op je benen. Een andere oefening is de chest press met een elastiek. Dit is een oefening voor je borstspieren. Hierbij lig je op de grond met het elastiek om je heen op borsthoogte. Met je handen pak je twee kanten van het elastiek vast, waarbij je armen in een hoek van 90 graden zijn en je handen ter hoogte van je borst.

Daarna laat je het langzaam weer zakken. Er zijn verschillende manieren om buiten te sporten. Gebruik bijvoorbeeld een bankje in het park om je benen te trainen. Een optie om dit te doen is door het bankje te gebruiken als een soort stepper. Je stapt met een been op het bankje, zet kracht vanuit ditzelfde been en plaats vervolgens je andere been van de grond ook op het bankje.

Latest Posts

Wat Is Thaise Massage

Published Jun 16, 24
7 min read

Auto Huren Steenwijk

Published Feb 15, 24
5 min read

Autohandelaar Almelo

Published Feb 13, 24
4 min read